Een vraag die we de laatste tijd steeds vaker krijgen, met name van klanten die geïnteresseerd zijn in een render- of zware all-roundcomputer, is; hoe hou je de boel goed koel?

De standaard koelers die we gebruiken, zijn voor veel gebruikers afdoende maar wanneer de computer langere tijd zwaar wordt belast, kunnen de temperaturen van de CPU of GPU flink oplopen. Een voorbeeld van zware belasting is het draaien van een render. Afhankelijk van de rendermethode (met de CPU of GPU) kunnen de temperaturen oplopen tot wel 80-90 graden. De processoren en videokaarten van tegenwoordig zijn zo gemaakt dat die hitte ze niet direct kapot maakt maar wanneer de temperatuur te hoog wordt, schaalt de computer automatisch terug. Hij gaat dan gewoon wat minder hard lopen om de hitte niet verder te laten toenemen. Dit heeft een negatief effect op je prestaties en de tijdsduur van het renderen.

Om dit tegen te gaan hebben we bij een aantal klanten op verzoek al waterkoeling toegepast om de hogere temperaturen te kunnen counteren en zo de prestaties van de processor en videokaart optimaal te houden. De resultaten hiervan zijn erg goed bevallen. Afhankelijk van het type en de hoeveelheid videokaarten kunnen we de temperatuur onder zware lading van 80 naar 60 en in sommige gevallen zelfs 45 graden krijgen. Hierdoor blijft het systeem op zijn optimale snelheid werken waardoor de gebruiker betere prestaties houdt. De lagere temperaturen zijn natuurlijk ook positief voor de levensduur van de hardware.

Hieronder zie je een benchmark van de NVIDIA GeForce RTX 2080 die we in diverse rendermachines gebruiken. We hebben getest met 2 waterkoelers. Eentje van 120mm en één van 240mm.

Standaard koeler 120mm waterkoeler 240mm waterkoeler
75 °C 61 °C 46 °C
1860Mhz 1910Mhz 1950Mhz

Aan de resultaten kunnen we niet alleen zien dat de temperaturen een stuk lager zijn maar ook dat de videokaart hogere Mhz waarden draait. Niet alle kaarten zijn geschikt voor deze upgrade maar bijvoorbeeld de RTX 2080 Super en RTX 2080 Ti zijn wel te voorzien van waterkoeling. Soms gebruiken we daar een all-in-one kaart voor en soms is het noodzakelijk om een custom oplossing te gebruiken zoals in de foto van dit artikel te zien is.

Processor

Ook de processor is te voorzien van een waterkoeling. Dit kan vooral handig zijn bij een all-round en rendercomputer waarbij je rendert met de CPU. Sommige processoren zijn zo krachtig en produceren zo veel warmte dat waterkoelen nagenoeg de enige mogelijkheid is. Een voorbeeld hiervan is de Ryzen 9 3950X.

Keep it cool!

Wil je ook graag lagere temperaturen en betere prestaties? Selecteer dan bij het kiezen van je werkstation de waterkoeling upgrade van jouw keuze!