Voor de optimale werking van je werkstation heb je een videokaart nodig. Welke kaart voor jou de beste keuze is hangt af van je gebruik, welke tekensoftware je gebruikt en of je support wil van je softwareleverancier wanneer er grafische issues met je tekenprogramma zijn.

Wat zijn de opties?
  • Een NVIDIA GeForce kaart
  • Een NVDIA RTX A Series kaart (voorheen Quadro)
Wat is het verschil?

Het grote verschil tussen de kaarten zit vaak niet eens in de prestaties, maar in de ondersteuning van de kaarten. Qua architectuur lijken de grafische kaarten erg veel op elkaar, maar er zijn verschillen in de drivers en in de firmware van de kaart. Aangezien er erg veel smaken zijn op grafische kaart gebied kan het lastig zijn om al deze kaarten te ondersteunen. Om klanten zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen hebben een aantal leveranciers bepaald dat ze alleen de NVIDIA RTX A (Quadro) en een aantal AMD Pro kaarten ondersteunen. Zo hou je de keuze relatief beperkt en kan support waar nodig makkelijker gegeven worden.

Dat betekent echter niet dat de andere kaarten niet werken, in tegendeel zelfs, meestal werken die kaarten uitstekend of zelfs beter (hogere FPS), alleen krijg je beperkte support van een aantal softwarefabrikanten wanneer je wel issues hebt.

Wanneer kies je voor een gecertificeerde RTX A-Series kaart?

Wanneer je vooral veel tekent en weinig renders maakt en je wil gewoon “bedrijfszekerheid” waarbij de meerprijs van de kaart niet uitmaakt? Kies dan gewoon voor een gecertificeerde RTX A-Series kaart. Dat zit je altijd goed.

Wanneer kies je juist voor een GeForce RTX 3000/4000 Series kaart?

Er zijn twee grote redenen om voor een GeForce kaart te kiezen. Als jou softwarepakket alle grafische kaarten ondersteund en niet alleen de “gecertificeerde” kaarten en/of wanneer je vaak rendert en met programma’s als Enscape, Blender of KeyShot werkt. Dan behaal je veel betere renderresultaten met een GeForce RTX kaart.

Geldt dit ook voor mij?

We hebben een duidelijke lijst gemaakt waar je heel eenvoudig kan zien of de door jou gebruikte software wel of geen grafische kaart eisen heeft en of onze systemen met een gecertificeerde grafische kaart dan voor jou aan te raden is.

Bekijk de “Certified Graphics” pagina hier.