Door al het grafische kaart geweld van de laatste tijd zou je bijna vergeten dat er nog genoeg gebruikers behoefte hebben aan een krachtige processor met veel cores. Waarom veel cores? Om mee te renderen natuurlijk! Voor iedereen die zijn afbeeldingen rendert met de CPU zijn processoren met zo veel mogelijk cores erg belangrijk. In dit artikel brengen we in beeld wat de meeste krachtige CPU’s van het moment zijn en hoe ze presteren.

We beginnen met de VRAY CPU benchmark. De resultaten van deze benchmark zal een trend zijn voor de overige benchmarks. Er is op dit moment één CPU die met kop en schouders boven de rest uitsteekt. Dat is de 64 core tellende AMD Threadripper Pro 5995WX. Al deze rekenkracht komt wel met een prijs, want de processor is 2x zo prijzig als de nummer 2 in deze test. Voor iedereen waarin budget niet belangrijk is en wie gewoon de allerbeste/allersnelste resultaten wil is de keuze simpel. Dan kies je de Threadripper Pro 5995WX.

De Threadripper Pro 5995WX buiten beschouwing gelaten liggen de verschillen iets dichterbij elkaar. De 32 core Threadripper Pro 5975WX kost de helft van de 5995WX en presteert met 38.700 punten uitstekend. De Threadripper Pro 5975WX is overigens ook alles behalve een koopje, want we hebben het nog steeds over een processor van een paar duizend euro.

Nu we de twee toppers bepaald hebben is de processor die de TOP 3 complementeert een stuk lastiger te bepalen. De Threadripper Pro 5965WX, Ryzen 9 7950X en ook de Intel Core i9-13900K zijn alle 3 een prima optie.

De Ryzen 9 7950X en de Core i9-13900K hebben beide een adviesprijs onder de €1.000 en komen qua prestaties erg in de buurt van de Threadripper 5965WX (24 core), die op het moment van schrijven nog steeds meer dan 2x zo duur is dan de Ryzen 9 en Core i9. Terwijl je dit in prestaties niet direct terugziet. Aangezien de Intel i9 het moet doen met slechts 8 prestatie cores en de AMD Ryzen 9 7950X 16 prestatie cores heeft, plaatsen we de R9 7950X op plek 3!

Corona Render

Een ander toonaangevende render engine is Corona Render van ontwikkelaar Chaos. Choas geeft ons een overzichtelijke benchmark waar gebruikers over de hele wereld een test kunnen draaien. De resultaten van deze benchmarks zie je hieronder. De test geeft geen punten score zoals bij VRAY, maar de tijd waarin de CPU een afbeelding rendert wordt gemeten. Aangezien het een tijdsindicatie betreft is een lagere score beter.

De resultaten van deze test laten hetzelfde beeld zien als bij VRAY. Dat de AMD Threadripper Pro 5995WX de renderkoning is, mag geen verassing meer zijn. Bij de overige processoren zijn de rendertijden mooi verdeelt. Het renderen van de afbeeldingen duurt steeds wat langer naar gelang de prijs van de CPU’s afneemt. Wat de resultaten van Corona render mooi laten zien is dat je krijgt voor wat je betaald.

Als gebruiker kan je dan zelf bepalen hoe belangrijk de rendersnelheid is. Render je een aantal uren per week dan kan je door te investeren in een Threadripper Pro veel tijd winnen. Wil je gewoon een krachtige CPU waar je zowel goed op kunt tekenen en nog steeds prima mee kan renderen; kies dan voor een Intel Core i9 13900K of een Ryzen 9 7950X.

CADCO iRC Series

Onze nieuwe lijn met AMD Threadripper Pro machines is uiteraard vanaf heden beschikbaar. Klik op de link hieronder on naar het iRC Series aanbod te gaan.