LET OP! Dit bericht is verouderd en de inhoud is momenteel niet meer van toepassing.

Er is op dit moment grote schaarste op het gebied van grafische kaarten. Dat komt door een aantal factoren: de pandemie, cryptominers en door een productietekort van chips.

Door het chiptekort kunnen producenten van grafische kaarten niet de aantallen leveren die de markt vraagt. Deze vraag is de laatste tijd ook nog eens sterk toegenomen door o.a. cryptominers. Door de hoge koers van bijvoorbeeld de Bitcoin en Ethereum loont het weer om cryptocurrencies te gaan minen. Hierdoor worden er wereldwijd dagelijks nog veel grafische kaarten weggeplukt.

De sterk toegenomen vraag, in combinatie met de productieproblemen, zorgen voor de ongekende tekorten. Wij als bedrijf, en als gevolg jij als klant, hebben daar uiteraard last van. Waar we in het verleden bij 10 verschillende leveranciers altijd wel een aantal kaarten in konden kopen, is het tegenwoordig echt zoeken naar aanbod. Dit heeft helaas ook sterk effect op de prijzen.

Gelukkig is niet alles duurder geworden. De systemen met NVIDIA Quadro kaarten (P2200, RTX 4000) voor gebruik met o.a. SolidWorks zijn vrijwel onveranderd.

De iDraw Series werkstations worden normaal gesproken voorzien van GeForce GTX 1650/1660 kaarten. Ook deze kaarten zijn helaas wat duurder geworden, maar we hebben de prijsverhoging voor onze “iDraw” modellen gelukkig laag kunnen houden.

Goed om te weten is dat als alternatief een werkstation met een Quadro kaart als de P2200 ook prima volstaat voor gebruik met AutoCAD, Revit of SketchUp.

CC iDraw werkstations

Schaarste

Waar de echte schaarste begint is bij de iAnimate, All-round & GPU rendersystemen. Omdat deze systemen grafisch zwaardere applicaties moeten kunnen draaien, zijn ze voorzien van krachtige RTX 3000 Serie grafische kaarten. Dat varieert van de RTX 3060 tot de RTX 3090.

Wanneer je één van deze modellen bij ons aan wilt schaffen zal je, afhankelijk van de huidige voorraad, een melding krijgen dat er momenteel zeer beperkte voorraad is en dat we je systeem niet binnen een week kunnen leveren.

Toch bestellen

Het blijft wel gewoon mogelijk om een systeem te bestellen. Bij elke bestelling hanteren we het FIFO systeem: wie het eerst bestelt, krijgt het eerst uitgeleverd zodra er nieuwe voorraad is.

Wanneer je een bestelling plaatst, zullen we de benodigde grafische kaart toevoegen aan onze “hotlist” en onze uiterste best doen om deze z.s.m. op voorraad te krijgen.

Dat was het nieuws voor nu. Mocht je nog vragen hebben, dan kan je altijd contact opnemen via de bekende kanalen (telefoon, mail of chat).

Bedankt voor je begrip.

Danny van der Veen
Eigenaar CAD Computers