In deze blog willen we graag uitleggen in welke gevallen je beter voor een werkstation voorzien van een NVIDIA Quadro kaart kunt kiezen en wanneer een werkstation met een NIVDIA GeForce onze geprefereerde keus is. De keuze voor zo’n systeem hangt voor het overgrote deel af van de tekensoftware die je gebruikt. Daarnaast is het ook van belang met welke workload jij je systeem belast. Wij geven middels een [Q] aanduiding achter het model aan of het systeem voorzien is van een Quadro kaart.

Tekensoftware

Er zijn veel verschillende tekensoftwarepakketten en elk pakket heeft zo zijn voorkeur wat betreft de te gebruiken hardware. Ook is wat je precies met het werkstation doet van belang, maar hierover later meer. Welke grafische kaart het beste rendeert bij welk softwarepakket is te onderscheiden in welk grafische protocol er gebruikt wordt. Dit zijn er twee: DirectX en OpenGL. Als vuistregel nemen we dat je voor OpenGL software het beste een Quadro kaart kan gebruiken en voor DirectX software het meeste hebt aan een GeForce kaart.

Optimalisatie

In de basis zijn de Quadro en GeForce kaarten van NVIDIA nagenoeg gelijk. De onderdelen en de architectuur van de beide kaarten komen sterk overeen. Wat is dan wel het grote verschil tussen een Quadro kaart en een GeForce kaart? Het grootste verschil zit in de optimalisatie die een aantal softwarepakketten bieden in het voordeel van de Quadro series ten opzichte van de GeForce series. Praktijkvergelijkingen met bijvoorbeeld Siemens NX, Creo of CATIA wijzen uit dat hetzelfde systeem met bijvoorbeeld een Qaudro RTX4000 veel beter presteert dan bijvoorbeeld een GeForce RTX3060.

Viewport prestaties Siemens NX (4K)

Quadro RTX 4000
Quadro P2200
Radeon RX 6800
Radeon RX 5700XT
GeForce RTX 3090
GeForce RTX 3070
GeForce RTX 3060 Ti
Het tegenovergestelde kan echter ook waar zijn. Dat zie je veelal bij porgramma’s die gebruik maken van DirectX. Neem als voorbeeld de software van Autodesk. Daar presteert een GeForce GTX of RTX weer beter dan een kaart uit de Quadro serie. Zo is dus heel duidelijk te zien dat softwareoptimalisatie vanuit de ontwikkelaar erg bepalend kan zijn.

Viewport prestaties Maya (4K)

GeForce RTX 3090
GeForce RTX 3070
GeForce RTX 3060 Ti
Quadro RTX 4000
GeForce GTX 1660 Ti
Quadro P2200

Stabiliteit

Aangezien de Quadro en GeForce kaarten in de basis gelijk zijn en we al behandeld hebben dat een verschil in de optimalisatie zit, kunnen we het onderdeel stabiliteit nog aanhalen. Je zou kunnen stellen dat een Quadro kaart stabieler is dan een GeForce kaart en nooit vastloopt. De Quadro kaarten zijn tot in den treure getest en zijn compatibel met alle bekende CAD softwarepakketten.

Dit was wellicht in het verleden een valide punt maar tegenwoordig niet meer. Wij installeren onze systemen die voorzien zijn van een GeForce kaart namelijk niet met de mogelijk instabiele “gaming drivers” maar met de professionele “studio drivers”. Dit zijn hele stabiele drivers met software die bewezen goed werkt en nagenoeg nooit fouten vertoont. Hiermee draait een GeForce kaart net zo stabiel als een Quadro kaart.

Renderen

Wanneer je niet tekent maar juist veel rendered is de keuze voor een grafische kaart misschien nog wel het allerbelangrijkste. In eerste instantie moet je natuurlijk bepalen of je met de CPU of de grafische kaart rendered. Deze blog gaat over grafische kaarten dus daar gaan we in dit geval van uit. Wanneer je met de grafische kaart rendered maakt het eigenlijk niet uit welke GPU render engine je gebruikt (V-Ray, Octane e.d.), het prestatie verschil van de grafische kaarten zijn voor alle render engines vergelijkbaar.

In de onderstaande tabel maken we gebruik van de V-Ray CUDA benchmark met 1 GPU (grafische kaart).

VIDEOKAART AANTAL SCORE
GeForce RTX 3090 (24GB) x1 2150
GeForce RTX 3070 (8GB) x1 1450
GeForce RTX 3060 Ti (8GB) x1 1230
Quadro RTX 4000 x1 650
Quadro RTX 5000 x1 630
Quadro P2200 (5GB) x1 200

De tabel laat heel duidelijk zien dat de GeForce kaarten op rendergebied niet te overtreffen zijn.

Samengevat

Het mag wel duidelijk zijn dat de prefecte kaart die alles kan niet bestaat. Daarom is het belangrijk dat we goed kijken naar het gebruik van onze klanten. Wat doe je precies met je werkstation, welke softwarepakketten gebruik je en hoe zwaar/complex zijn de modellen die je inlaadt. Wanneer we daar een goed beeld van hebben is de keuze tussen een Quadro of GeForce kaart niet zo lastig meer. Wil je graag advies over welke grafische kaart het beste bij jou gebruik past? Neem dan contact met ons op voor advies op maat!

5 reacties op “Quadro versus GeForce

  1. Michiel van Hees schreef:

    Hallo. Dit is zeer interessante materie. Zeker als je bedenkt dat vroeger echt werd aangeraden (opgelegd?) om een Quadro kaart te installeren voor het gebruik van de meeste Autodesk software. Wij maken al 15 jaar gebruik van Autodesk Inventor en hebben eigenlijk altijd een Quadro kaart in onze werkstations gehad op aanraden van – je raadt het al – Autodesk. Het prijsverschil tussen een Quadro en GForce kaart is voor ons bedrijf volgens mij niet (meer) te rechtvaardigen tegenwoordig, maar ik kan het mis hebben. Graag zou ik daarom willen weten welke grafische kaart voor ons beter zou zijn. We gebruiken fulltime Inventor 2023 waarmee we behoorlijk grote samenstellingen (±750 a 1000 unieke onderdelen) bewerken, renderen doen we eigenlijk zelden; standaard shaded display is voor ons en onze klanten voldoende. Daarnaast gebruiken we po diezelfde Workstations ook Fusion 360 voor CAD/CAM met single-parts. Nu maken we gebruik van een Quadro RTX 4000 grafische kaart in een HP Workstation Z4.

    Alvast bedankt voor jullie reactie,
    Groet,
    Michiel

    1. Danny schreef:

      Hallo Michiel, bedankt voor je reactie op ons artikel. Inventor en helemaal Fusion gebruiken de grafische kaart erg weinig. Het enige wat de grafische kaart doet is het plaatje in de viewport zo soepel mogelijk weergeven. Het overgrote deel van het werk wordt door de processor gedaan. Waarbij je bij de meeste Autodesk software, kan beredeneren dat dit ook nog eens op slecht één of maar een paar cores wordt gedaan. Dus je hebt het meest baad bij een processor met een zo hoog mogelijke kloksnelheid als bijvoorbeeld een i7-13700K. Een Xeon o.i.d. is echt zonde en geeft mindere prestaties. Bij complexe assemblages is het aan te raden om voor 64GB werkgeheugen te kiezen.

      Qua grafische kaart zijn er genoeg overige opties die net zo goed werken als een RTX4000. Wel moeten we erbij aantekenen dat Autodesk werkt met zogenaamde “certified Graphics”. Wat ze hiermee bedoelen is dat een select aantal kaarten ondersteund wordt door Autodesk wanneer er zich grafische issues voordoen en jij hiervoor de hulp van de Autodesk helpdesk voor inschakelt. Wanneer je dan een kaart hebt die niet gecertificeerd is dan is de kans groot dat ze je niet kunnen/willen helpen. Fusion heeft deze certificering overigens niet, Inventor wel.

      Maar die certificering betekend dus niet dat een andere kaart niet goed werkt. Uit talloze benchmarks en tests blijkt dat een GeForce kaart bij Inventor en Fusion (en veel andere software) minstens net zo goed werkt als een Quadro RTX4000 kaart.

      Ik weet zeker dat wanneer jullie een nieuw werkstation bij ons bestellen die we voorzien van bijvoorbeeld een RTX 3060 (8GB) dat je qua grafische prestaties geen verschil gaat merken T.O.V. een RTX (A)4000. Een GTX 1660 of RTX 3050 zou zelfs al ruim voldoende zijn om Inventor soepel te laten draaien. Voor complexe assemblages raadt Autodesk dit aan voor Inventor: Recommended:4 GB GPU with 106 GB/S Bandwidth and DirectX 11 compliant.

      De RTX 3050 heeft 8GB videogeheugen en een bandbreedte van 224 GB/seconde.
      De RTX 3060 heeft zelfs een bandbreedte van 340 GB/seconde.

      De basisversie van onze ALR i7-13700 is voor Inventor en Fusion al een topmodel https://cad-computers.nl/cc-alr-i7-13700/

      Een stapje daaronder zit de iDraw i7-13700 met GTX 1660 (de we momenteel kosteloos upgraden naar een RTX 3050) https://cad-computers.nl/cc-idraw-i7-13700/

      Ik hoop dat je er wat mee kan!

      Groet!

  2. Mika schreef:

    Geweldig bericht! Zeer interessant om te lezen 🙂 Bedankt voor het delen.

  3. Nick Boots schreef:

    Beste Heer/ mevrouw

    Voor mijn opleiding ‘ industrieel product ontwerpen(HBO)’ werk ik met solidworks. Ik heb een nieuwe laptop nodig die dit programma aan kan en waarmee ik sowieso mijn opleiding af kan maken zonder allerlei problemen tegen te komen. Ik weet niet precies wat ik allemaal moet doen met het programma, maar verwacht niet extreem grote renderingen uit te moeten voeren. Wel wil ik zeker weten dat de laptop op de meeste functies gewoon soepel functioneert. Wanneer ik naar laptops zoek, aangegeven op de solidworks site, staan vooral quadro kaarten als grafische kaart aangegeven. Echter heb ik ook klasgenoten die hartstikke goed kunnen werken met een Geforce GTX en RTX videokaarten. Ik weet dus niet zo goed waar ik moet zoeken en waar de grens ligt. Is het wel mogelijk om met Geforce kaarten wel solidworks goed te laten runnen??

    Ik hoop dat u mij kunt helpen!!

    Groet Nick

    1. Danny schreef:

      Hallo Nick,

      Bedankt voor je bericht. We verkopen helaas geen laptops dus in dat opzicht kan ik je niet helpen. Onze focus ligt op krachtige werkstations.

      Als je veel met SolidWork werkt kan ik echt alleen maar een Quadro kaart aanraden. SolidWork werkt op basis van openGL. Een protocol waar de Quadro drivers o.a. door een betere optimalisatie veel efficiënter mee om gaan de de GeForce kaarten.

      Dit is niet alleen met renderen zo, wat dat zal je ik verhouding veel minder doen. Vooral de FPS in het programma ligt bij een Qaudro kaart veel hoger dan bij een GeForce kaart. Bij simpele bewerkingen is de FPS van de GeForce genoeg om er geen last van te hebben, maar wanneer het iets complexer wordt loop je met een GeForce kaart gewoon veel eerder tegen de limiet aan. Helemaal als je bijvoorbeeld op een 4K scherm oid gaat werken.

      Mijn advies voor je gehele studie zou zijn Quadro RTX4000. Maar die is wel vrij prijzig. Daarna komt de Quadro P2200.

      Ik hoop dat je er wat aan hebt.

      Groet

Comments are closed.